Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, is dit natuurlijk ontzettend spannend. Waar het allemaal begint bij de eerste zoektocht online, eindigd het bij en hypotheekverstrekker voor het afsluiten van een hypotheek. Maar wat is er nu belangrijk bij het afsluiten van een hypotheek? Aangezien het niet iets is wat we regelmatig doen, zijn een aantal praktische tips vaak meer dan welkom. Speciaal daarom hebben we een aantal belangrijk zaken voor je op een rijtje gezet, waarmee jij eenvoudig aan de slag kunt. 

 

Neem rustig de tijd

Goed om te weten, is dat een hypotheek afsluiten voor het kopen van een woning flink wat tijd in beslag kan nemen. Neem er daarom dus ook rustig de tijd voor. Wist je namelijk dat het tot wel twee maanden kan duren voordat alles is geregeld? Het is immers ook een flink bedrag waar het om gaat en er zijn verschillende partijen bij betrokken, zoals de notaris, bank, makelaar en verkopende partij. Al deze partijen dienen op de juiste manier op elkaar te zijn afgestemd, zodat alles kan worden afgerond. Zorg er daarom dus ook voor dat je op tijd begint. Er is namelijk niets zo vervelend als het niet tijdig rond hebben van alle administratieve zaken. 

 

Breng financieel alles in kaart

Op het moment dat je begint met het zoeken naar een huis, dan is het aan te raden om op voorhand alvast te kijken hoeveel geld je zou kunnen lenen. Dit kun je doen door alvast een berekening te maken via één van de vele tool online, maar je kunt er ook voor naar een hypotheekverstrekker toe. Op deze manier weet je namelijk naar welke huizen je kunt kijken, zodat je achteraf niet teleurgesteld raakt. De uiteindelijke hoogte van de hypotheek is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan natuurlijk je inkomen, de uitgaven, maar ook je eigen inbreng. De looptijd en rente zijn uiteraard ook medebepalend voor de uiteindelijk maximaal op te nemen hypotheek. 

 

Leen niet maximaal

Het is vooral als starter ontzettend verleidelijk om het maximale te lenen wat je kunt. Toch is dit niet verstandig, aangezien je maandlasten dan ook een stuk hoger zijn. Belangrijk is om voor jezelf te bepalen wat je maximaal maandelijks zou willen en ook kunnen betalen, zodat je op basis daarvan een passende hypotheek kunt afsluiten. Je kunt namelijk wel een hypotheek opnemen van 400.000 euro, maar wanneer je dan maandelijks niet voldoende meer overhoudt om ook nog leuke dingen te kunnen doen, is het verstandiger om een wat lager bedrag te kiezen.

 

Vergelijk de rente en looptijd

Uiteindelijk is de hoogte van het bedrag, de rente en ook de looptijd bepalend voor hoeveel je uiteindelijk maandelijks betaald. Aan te raden is wel om verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. De rentes en ook voorwaarden van de verschillende hypotheekverstrekkers kunnen van elkaar verschillen. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Wat je ziet, is dat er bepaalde hypotheekverstrekkers zijn die zich speciaal focussen op starters, waardoor het interessant kan zijn om daarvoor te kiezen.

 

De looptijd van je hypotheek is ook medebepalend voor de hoogte van de rente die je betaald. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een bank met het oog op stijgende of juist dalende rentes, een stuk flexibeler is wanneer je kiest voor een kortere looptijd, dan wanneer je kiest voor een langere looptijd. Wel is het vaak aan te raden om te kiezen voor langer dan 5 jaar. Stel dat je financiële situatie veranderd, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over het veranderen van de hoogte van je hypotheek.

 

Vraag hulp

Het kiezen van een geschikte hypotheek, looptijd en ook rente is soms best een lastige klus als je onroerend goed wilt kopen. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om een adviseur in te schakelen, die je hierbij kan helpen. Op deze manier kan er worden gekeken naar je persoonlijke situatie en welke hypotheek hier het beste bij past. Aan te raden is wel, om te kiezen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op deze manier hebben jullie namelijk beide hetzelfde doel. Jij wilt de goedkoopste hypotheek en de adviseur heeft er belang bij dat je er één via hem of haar afsluit. Omdat een onafhankelijk adviseur niet gebonden is aan een bepaalde hypotheekverstrekker, hebben ze alle ruimte om zelf te bepalen welke verstrekker ze uiteindelijk aanbevelen.

hypotheek afsluiten