Veel mensen zien onkruid als een last en willen er zo snel mogelijk vanaf. Maar wist je dat veel soorten onkruid eigenlijk hartstikke lekker zijn en bovendien ook nog eens heel gezond? Steeds meer mensen ontdekken de magie van eetbare planten die vaak onterecht worden gezien als onkruid. In deze blog laten we je kennismaken met een aantal van deze planten en vertellen we je wat je er zoal mee kunt doen.

 

Paardenbloem

De paardenbloem (Taraxacum officinale) is waarschijnlijk de bekendste eetbare plant die als onkruid wordt gezien. De plant is niet alleen lekker in een salade, maar ook de wortel kan worden gebruikt voor thee of koffie. Daarnaast heeft de paardenbloem een reinigende werking op de lever en de galblaas en zit de plant boordevol vitaminen en mineralen.

 

Zevenblad

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een plant die je vaak in de tuin tegenkomt en waar je moeilijk vanaf komt. Gelukkig is zevenblad ook gewoon eetbaar en kun je er bijvoorbeeld een lekkere pesto of soep van maken. De plant bevat veel vitamine C en heeft een vochtafdrijvende werking.

 

Brandnetel

De brandnetel (Urtica dioica) staat bij veel mensen bekend als een vervelende plant waar je je flink aan kunt branden. Maar wist je dat brandnetel ook hartstikke gezond is en bovendien een heerlijke smaak heeft? Je kunt er bijvoorbeeld soep of thee van maken. Brandnetel bevat veel ijzer en stimuleert de spijsvertering.

 

Vogelmuur

Vogelmuur (Stellaria media) is een plantje dat je vaak tussen de tegels in je tuin aantreft. Maar ook dit plantje is gewoon eetbaar en smaakt lekker in een salade. Bovendien zit vogelmuur vol mineralen en vitamines.

 

Smeerwortel

Smeerwortel (Symphytum officinale) is een plant die je niet vaak tegenkomt, maar die wel ontzettend veel gezonde eigenschappen heeft. Zo werkt het ontstekingsremmend en bevordert het de genezing van wonden. Je kunt de plant bijvoorbeeld verwerken in een soep of saus.

 

Zoals je ziet is onkruid lang niet zo vervelend als veel mensen denken. Sterker nog, het kan een mooie aanvulling zijn op je eetpatroon. De planten die we hierboven hebben genoemd zijn slechts een paar voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed op te letten of je een plant inderdaad kunt eten, want er zijn ook giftige varianten. Maar als je weet wat je wel en niet kunt eten, kun je volop genieten van de vele smaken en gezondheidsvoordelen die onkruid te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *