Er zijn weinig dingen spannender dan de komst van een nieuwe baby in huis. Maar voordat je je kleintje welkom kunt heten in je woning, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je woning veilig en babyproof is. Dat kan soms nog best een uitdaging zijn, vooral als je voor het eerst ouder wordt. In deze blog geven we je een paar handige tips om je woning babyproof te maken, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je baby en jezelf.

 

Beveilig je stopcontacten

Baby’s en peuters zijn nieuwsgierig en willen alles ontdekken, ook stopcontacten. Om te voorkomen dat je baby zijn of haar vingertjes in het stopcontact steekt, kun je stopcontactbeveiligers gebruiken. Deze plastic plaatjes kun je simpelweg in de stopcontacten drukken en zorgen ervoor dat je kindje geen toegang heeft tot de gaatjes.

 

Bescherm je trap

Heb je een trap in huis? Dan is het belangrijk om te zorgen voor een stevige traphekje en anti-slip treden. Zo verminder je het risico dat je baby van de trap kan vallen. Ook is het verstandig om de ruimte rondom de trap vrij te houden van speelgoed of andere obstakels.

 

Houd scherpe voorwerpen en medicijnen uit de buurt

Scherpe voorwerpen zoals messen en scharen en medicijnen mogen nooit in de buurt van een baby zijn. Zet deze spullen daarom altijd hoog weg, bijvoorbeeld in een afgesloten keukenkastje. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen en andere giftige stoffen.

 

Voorkom verstikking

Bewaar kleine voorwerpen, zoals legoblokjes en knikkers, buiten het bereik van je baby. Ook is het belangrijk om plastic zakken en kleine stukjes plastic folie uit de buurt van je kindje te houden om te voorkomen dat ze in de mond gestopt worden.

 

Maak de badkamer veilig

De badkamer kan ook gevaarlijk zijn voor je baby. Zet apparaten zoals föhns en krultangen weg na gebruik en zorg ervoor dat er geen hete vloeistoffen in de buurt van je kleintje kunnen komen. Ook kun je anti-slipmatten gebruiken voor in bad en een thermostaatkraan installeren.

 

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet regelen om je woning babyproof te maken. Met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat je baby veilig kan ontdekken en heb je als ouder een gerust gevoel. Mocht je toch nog onzeker zijn over de veiligheid in je woning, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een professional of ervaren ouder. Zo kan jij en je baby optimaal genieten van jullie nieuwe leven thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *