Schimmel in raamkozijnen tast het hout ervan aan en vormt een risico voor onze gezondheid. Het is daarom gewenst, dat de schimmel uit raamkozijnen wordt verwijderd. Hoe doe je dat? Voordat we op die vraag ingaan, leggen we eerst uit wat schimmel is en wat de gevolgen ervan zijn. Schimmelvorming is doorgaans een aanwijzing van onvoldoende ventilatie in een ruimte. Om de kans te verkleinen dat de schimmel na verwijdering weer terugkeert, is een verbetering van de ventilatie nodig.

Wat zijn schimmels?

Schimmels vormen grijze zwarte, of bruine plekken op hout en muren. Het kan soms zijn dat de kleur anders is. Schimmels zijn geen dieren en ook geen planten. Ze vormen een eigen categorie. Tot dezelfde categorie behoren verder onder meer de gisten en zwammen. Schimmels kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten, maar ook geslachtelijk. In het eerste geval vindt dat plaats door de vorming van knoppen of schimmeldraden. In het tweede geval praten over sporen. Als er schimmel in een raamkozijn verschijnt, dan komt dat doordat er sporen terecht zijn gekomen. Daarna vindt verspreiding plaats door ongeslachtelijk voortplanting.

Schimmel raamkozijn

Welke gevolgen hebben schimmels?

Qua gevolgen van schimmels maken we hier onderscheid tussen die voor het hout en voor ons.

Voor het hout

Als schimmels de lignine en cellulose in het hout afbreken en opnemen, dan brengen die er daardoor schade aan toe. Schimmels kunnen zelfs schade aan beton veroorzaken. Door schimmels verzwakt hout en dat zakt in gewicht. Dat wordt met houtrot aangeduid. Je kunt dan met gemak een priem in het hout duwen. Maar niet alle schimmels veroorzaken schade aan hout.

Voor ons

Het is mogelijk dat schimmels gezondheidklachten geven, maar vaak verergeren ze bestaande aandoeningen aan onze luchtwegen, zoals astma. Symptomen als verstopte neus, niezen en hoesten, piepende ademhaling, keelpijn en benauwdheid kunnen de gevolgen zijn van schimmelvorming. Zijn de klachten tamelijk hevig en komen ze vaker terug, dan kan je een allergie hebben voor schimmels.

Schimmel zelf verwijderen?

We beperken ons hier tot schimmel in een raamkozijn. Is het zinvol om te proberen die te verwijderen? Volgens de organisatie Milieu Centraal is het geen goed idee om zelf middelen, zoals bleek, soda of chloor te gaan mengen. Als de verkeerde verhoudingen worden toegepast, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor de directe omgeving en het milieu. Ze zijn ook niet toegestaan voor gebruik als bestrijdingsmiddel. Er zijn middelen die speciaal zijn gemaakt voor de bestrijding van schimmel. Als je ze goed gebruikt, dan hebben zie geen negatieve milieueffecten. De verwijdering dient wel grondig te gebeuren, andere heb je ze weer snel weer terug

Professionele verwijdering

Om er zeker van te zijn dat schimmel effectief wordt verwijderd, zou je een professioneel schoonmaakbedrijf als Lavos Reiniging BV kunnen inschakelen. Lavos Reiniging BV heeft diverse vestigingen. Welke dat zijn en welke diensten dat bedrijf allemaal biedt? Bekijk daarvoor hun website lavosreiniging.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *