Als je gaat verhuizen heb je al je spullen in je hand om ze te categoriseren en in te pakken. Een perfect moment om gelijk te ontspullen. Veel spullen gebruik je niet of nauwelijks of kan je prima zonder. Waarom doe je ze dan niet gelijk weg? Dat scheelt straks in je nieuwe woning en nu met de verhuizing: je hoeft ze niet meer in te pakken, je hebt minder dozen nodig en misschien kan je zelfs een kleinere wagen huren of hoef je minder vaak heen en weer te rijden. Vraag jezelf bij alles wat je in je handen hebt af ‘zou ik dit vervangen als het stuk of weg is?’ Is het antwoord ‘nee’, dan kan het weg.

Waarom is ontspullen zo belangrijk?

Natuurlijk is het fijn om minder spullen te hoeven verhuizen, maar als je minder spullen hebt, dan heb je meer ruimte. In je huis, maar ook in je hoofd. Wist je dat 50% van de spullen in een gemiddeld huishouden overbodig is? Kijk eens wat je elke maand aan hypotheek of huur kwijt bent en bedenk dan dat je de helft daarvan betaalt als opslag van spullen die je niet gebruikt. Best wel zonde. Je zou gewoon kleiner kunnen wonen en net zoveel of zelfs meer ruimte hebben. Ook die kledingkast kan een stuk kleiner, want gemiddeld wordt 25% nooit gedragen. Heb je minder spullen, dan heb je meer ruimte, overzicht en rust. Daarbij zorgt het ervoor dat als je minder spullen hebt, dat je ook minder geneigd bent om spullen te kopen en dat scheelt ook weer geld en ruimte. Een win-winsituatie dus.

Wat doe je met de ontspulde spullen?

Als je gaat ontspullen, dan heb je als het goed is veel spullen die weg kunnen. Wat doe je daarmee? Misschien kan je er iemand blij mee maken die je kent, kan het naar de kringloop of misschien moet het gewoon weg. Je zal versteld staan hoeveel spullen je niet gebruikt en dus weg moeten. Het is snel te veel voor de kliko en daarbij mogen ook heel veel spullen niet zomaar in de kliko.

Huur een container

Een container huren voor bijvoorbeeld grofvuil is dan superhandig. Daar kunnen gelijk alle spullen in die weg moeten. Je bent er dan gelijk van af en je komt het niet meer tegen. Als je nog een klusje moet doen voor de oplevering, mag dat er ook gelijk in. Want ook stenen, hout en metaal mogen in die container. Alles wat in de container zit, wordt door de afvalinzamelaar gesorteerd en gerecycled. Zo worden er met de spullen die jij niet meer gebruikt nieuwe producten gemaakt. Een vuilcontainer mag een aantal weken voor de deur blijven staan, dus neem er vooral de tijd voor. Check wel even wat er allemaal in de container mag, want er mag veel in, veel meer dan in de kliko, maar ook niet alles.

Ontspullen is goed voor het milieu

Het klinkt misschien gek dat spullen weggooien juist goed is voor het milieu, maar als iemand anders jouw spullen kan gebruiken en daarom niet hoeft te kopen, dan scheelt dat weer in productie en transport. Ook kunnen er nieuwe grondstoffen gemaakt worden uit jouw overbodige spullen en daar worden dan weer nieuwe dingen van gemaakt. Daarnaast zorgt ontspullen er ook voor dat je een andere kijk op spullen krijgt. Als je minder spullen hebt, dan ga je daaraan wennen en zal je minder snel nieuwe spullen kopen.

https://www.containeronline.nl